Aktuellt»

 

Här informerar Gillet om aktuella aktiviteter och händelser inom vårt område.

 

Årets Storgille gick av stapeln den 9 december med 61 deltagare och under sedvanligt trevliga former.

Årets första information är nu utskickad

 

Gillet har nu glädjen att kunna utlysa sitt stipendium för personlig förkovran/fortbildning. Ansökan skall vara Gillet tillhanda senast 2018-08-15 och mer information hämtas här.

 

Glöm inte att Du som är mästare nu åter kan nominera personer till medlemskap i Gillet. Genom att klicka här får du enkla regler och information för hur nominering går till.

 

Gillet har genom en gåva fått möjlighet att kunna publicera en utskrift av Skråordning från 1669. Denna förordning reglerade hantverkares yrkesutövning på den tiden. Vårt yrke existerade nog inte, i Sverige, i särskilt organiserad form på den tiden.

Du kan läsa denna skråordning i två versioner genom att klicka på

knappen längs till höger ovan.

 

 

Gillet vill meddela att boken "Optikeryrkets historia i Sverige" nu finns att köpa.

Boken går att beställa via webmaster@sanctaluciagille.se och kostar nu, prissänkt, 200 kronor inklusive moms (6%). Porto tillkommer. Boken är en utmärkt gåva till yngre och nya medarbetare i vår bransch.

 

Ännu en nyhet är en artikel ur Dagens Nyheter 1939 där man redovisar invigningen av Optikerutbildningen vid Stortorget i Stockholm, den första i landet. Läs här!

 

Karolinska Institutet har firat sitt 200 års jubileum med olika aktiviteter. Man har bl.a givit ut några skrifter som belyser dess historia. Ett avsnitt i dessa nyligen utkomna skrifter belyser vårt yrkes historia och "intåg" i den akademiska världen. Läs här.

Sancta Lucia Gille © 2009

SANCTA LUCIA GILLE

Instiftat 1939